foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Яких пригод шукав собі митрополит Донецький УПЦ МП Іларіон (Шукало)

"Україна молода" вже розповідала, як не так давно відзначився в Києві на святкуванні 950-річчя Києво-Печерської Свято-Успенської лаври митрополит Донецький УПЦ Московського Патріархату Іларіон (Шукало). Нагадаємо, що тоді переповнений московською "благодаттю" аж по вінця владика при вході до Національної опери України почав "благословляти" народ Божий... дулями! Дехто, до речі, й нині намагається виправдати високо преосвященнійшого, мовляв, він просто забув, що йшов в оперу на урочисте святкування ювілею української православної святині, а не в оперету чи цирк, де Московська Патріархія ставила чергову виставу. Тому й кинувся обніматися та цілуватися зі своїм колегою, лідером комуністів Петром Симоненком – актором, щоправда, не релігійного, а політичного театру. Режисер же один – Росія.

Тепер, принаймні, відомо, який архиєрей хрестив вічного атеїста Симоненка. Всі ж спостерігачі, що були свідками цієї ідилії у фойє Нацопери, відзначають, з якою майже братською ніжністю запитував митрополит Іларіон комуніста Симоненка: "Ну коли ви вже до нас, на Донбас, заїдете?" – а той, зітхаючи, розводив руками, нарікаючи на партійну заклопотаність. Чим вам не "вічна дружба"? От тільки залишається нез\'ясованим, чи комуніст (читай – атеїст) увірував, чи православний митрополит погодився, що Бога немає?

Але залишимо ювілейні урочистості в Національній опері України. Владика Іларіон –така унікальна особистість у церковних колах, що майже кожен прожитий ним на білому світі день заслуговує на те, аби бути відзначеним в аналах новітньої церковної історії. Недостойний автор цих рядків узяв на себе труд бути особистим літописцем високопреосвященнійшого і дуже перепрошує шановних читачів, що часом ця історія більше нагадує міліцейський протокол, ніж дванадцятитомні "Житія святих".

Отже, 29 вересня владика Іларіон у супроводі близько тридцяти батюшок-бойовиків, коли вже закінчилася вечірка увірвався в кафедральний храм єпископа Донецького та Луганського Юрія (Юрчика) УПЦ Київського Патріархату, що знаходиться в Донецьку. У цей час єпископ УПЦ КП був у Києві в справах. За церковною звичкою, ходити так у "гості" єпископу до єпископа, без запрошення, та ще й до іншої конфесії, під вечір, якось не прийнято. Парафіяни храму Преображення Господнього стверджують, ніби владика Іларіон був ще й "під мухою". Принаймні на таку думку їх наштовхнуло те, що архиєрей УПЦ МП досить непевно тримався на ногах і від нього специфічно пахло, на жаль, не церковним кагором.

Цього разу митрополит до своїх відомих жестів не вдавався, а образивши на словах старосту релігійної громади Київського Патріархату і дізнавшись, що його колега з національ-ної "розкольницької" церкви відсутній, забрався геть разом зі своїм "духовним" почтом. Спровокувати міжконфесійний конфлікт високопреосвященнійшому цього разу не вдалося...

Прес-служба Київської Патріархії розцінює цей факт як спробу залякати віруючих УПЦ КП і одночасно репетицію до майбутнього захоплення храму. Представники цієї церкви не виключають, що митрополит Донецький і Маріупольський УПЦ МП Іларіон може вдатися до наступних силових дій, адже, за їхніми словами, саме він був свого часу організатором брутального нападу на Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, коли той перебував із пастирським візитом у місті Маріуполі Донецької області. Прес-служба також сподівається, що державна влада засудить свідомі спроби високопоставлених ієрархів УПЦ МП розпалити міжконфесійний конфлікт на Донеччині.

Попри все, так і залишається нез\'ясованою справжня причина наїзду митрополита Іларіона на кафедральний собор УПЦ Київського Патріархату Донецька.

Спеціалісти сумніваються, що це була лише невинна забава підгулялого московського владики. Вони стверджують, що, попри протидію місцевої влади, Київський Патріархат набирає в шахтарському краї сили. Це, зрозуміло, страшно непокоїть бойовий загін РПЦ-УПЦ Московського Патріархату. За таких умов остання подія може бути одночасно викликом (за логікою: для моєї "канонічності" ваш храм все одно що шинок) і зондуванням грунту (наскільки легким може бути захоплення собору, який є центром Київського Патріархату в краї). Як би там не було, а владі варто було б провести профілактичну бесіду з владикою Іларіоном (Шукалом), який так активно шукає проблем не тільки для себе, а й для чиновників, бо, мабуть, увірував у свою безкарність.

Юрій ДОРОШЕНКО,
газета "Україна молода",
2 жовтня 2001 року

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2