foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

 
Наводимо надрукований текст бесіди. Те, що написано Владикою від руки, виділено курсивом. У бесіді говориться:
 
ХАЙ ДОПОМОЖЕ ВАМ БОГ, БРАТТЯ!
 
І допомагав і допоможе Бог усім вам, які зі страхом Бога славите і з повагою згадуєте святих Божих архангелів і ангелів.
 
Допомагав Бог і бітькам вашим у тяжкі часи спокус болісних, то і вам допоможе у часи ці теперешні.
 
Допомагав кожному, хто з вірою звертався до Нього і зі страхом славив Його, під час війни чи роботи, серед миру чи неспокою, на шляху чи на суді, чабану у лісі чи школяреві у школі, господарю на ниві чи господині поряд дитячої колиски, так і вам допоможе у часі ці теперішні.
 
Допомагав Господь Бог кожному праведнику, що запалював свічку в ім’я правди вічної, що говорив правду, слідував їй і боровся за неї. По правді допомагав праведнику. Але по милості Своїй допомагав і неправеднику, якщо той покаявся; якщо, говоривши брехню, покаявся і правду почав говорити; або якщо чинив неправду і переступав Закон Божий, але покаявся; або якщо крав, але покаявся і повернув украдене; такому і Бог допоміг по милості Своїй. То допоможе і вам усім, хто любить істину говорити і правду творити; але також Він допоможе і тим, які неправді слідували і ціле життя своє неправдою опоганили, але покаялися і неправду свою правдою замінили, украдене повернули, борги забуті виплатили, а все силою взяте відшкодували.
 
Праведний є Бог і не вчинить людині неправедне. Грішна людина чинить неправедне Богу, тому падає і гине, але Бог не вчинить неправедно людині праведній. Бог не залишить людину, і не зрадить її. Як Творець може залишити чи зрадити творіння своє? Але грішна людина залишає Бога і зраджує Бога – тому падає і гине. Воістину – падає і гине кожен невірний, хто залишає і зраджує Бога. Але Бог не падає – Він стоїть, вічний і непохитний.
 
Так молився Богу один Божий святий:
 
Боже мій! Усі, які покладаються на тебе, не осоромляться; осоромляться ті, які зрікалися Тебе неодноразово. (Пс. 25).
 
Хіба не бачимо ми, браття, як щодня слова ці підтверджуються? Хіба не бачимо всюди сором тих, хто відрікся Бога, відрікся церкви, відрікся Закону Божого, відрікся віри й поваги? Чи є серед вас такі, що бачили по сусідству чи у селі своєму, як осромився той, хто посміявся над святинею, хто хулив святе ім.’я Боже, хто брехав і крав, і лжесвідчив, і втручався у справи іншого, і  заважав, і пакостив, і злився, і їв скоромну їжу, коли всі постили, і працював під час свят, коли всі святкують, і безчестив інших, і зваблював і вів за собою чиїхось дочок, і силою забирав чуже майно. Такими злочинами ніхто не прославився. Рано чи пізно осоромився кожен, хто чинив такі злочини; сором прийшов до нього, у його дім, до синів його, а навіть і до онуків і правнуків. А хто одного разу поклався на Господа, ніколи не осоромився. Господь прославив і його, і нащадків його, справді прославив і благословив. Усі злі справи прокляті, а кожен, хто їх чинить, накликає прокляття на себе і на дітей своїх, а хто Бога боїться, славить і сподівається на Нього, той отримує сторазове благословення і благословення це не віддаляється ні від нього, ні від родини його, ні від вогнища його, ні від праці його, ні від худоби його, ні від ниви його.
 
Краще прославитися, ніж осоромитися і краще бути благословенним, ніж проклятим, як і житття краще за смерть, а здоровя краще від хвороби і світло від темряви. Хай Бог усіх вас прославить славою своєю і благословить благословом своїм усіх вас, які сьогодні зібралися на молитву і прославу у цій прекрасній святині вашій і батьків ваших. Хай святий Архангел попросить у Господа за усіх вас, щоб залишили вас і сором, і прокляття, а замість того опромінила вас слава Божа і дало сили благословення його.
 
Хай допоможе вам Бог, браття!
 
Я вітаю вас старим сербським привітанням: «Хай допоможе вам Бог, браття!». І коли з вами у такий спосіб вітаюсь, подумки серцем молю Бога, щоб допоміг вам зберегти віру, а значить – зберегти життя і повагу утримати, щоб вистояла ваша держава, а братолюбство поширилось разом з піснею і радістю скрізь на землі вашій. Ще подумки серцем Бога живого молю, щоб допоміг вам добре у думках мати і зле не передчувати, про добро говорити і сподіватися у нього. А ще – щоб праведний Господь допоміг вірним шляхом іти, злість забувати, а милість і радість скрізь сіяти. Оскільки людина пожинає те, що посіяла, якщо зле – то зло, але якщо добре – то добро. Хто правду сіє, убереже його Бог від неправди і неправедників. Хто милість сіє, Бог помилує його у двох світах. А хто радість сіє,  Бог порадує його.
 
Тому і не вітаю вас одним із нових привітань, як то: «добридень!» чи «доброго ранку!». Але вітаю вас старим сербським привітанням: «Хай допоможе вам Бог, браття!». Вітаю вас цим добревідомим молитвеним привітанням, яким королі наші вітали військо своє і священики сербські всіх і завжди.
 
Покладіться на Бога-творця і не бійтеся нікого і нічого. Бог – щит ваш і захист. Хто вірить у Бога ще ніколи не соромився, але прославився у двох світах. Батьки ваші вірили у Нього і ніколи не посоромилися, але прославилися і благословенні були від Бога, а ту славу і благословення на вас перенесли. Хай спокій буде душам їхнім на небі, а вам і всім живим – життя і благословення, миру і радості зараз і навіки. АМІНЬ.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2