foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Слово в день святого великомученика Пантелеймона

 

 

 В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі браття і сестри!

Прийде навіть час, – сказав Христос Спаситель Сво­їм ученикам, – коли всякий, хто вбиватиме вас, буде думати, що цим він служить Богові” (Ін. 16, 2). Це пророцтво здійснилося над святою Церквою майже одразу після Вознесіння Господнього. Три століття римські імператори і їхні правителі мучили й убивали кращих християн у великій кількості і думали, що цим вони служать богам, захищають свою віру і разом з тим спасають свою державу. Кров мучеників християнських стала насінням, з якого виросло безліч нових християн, які теж сміливо проповідували Христа, а коли виникала потреба, то й самі йшли за Нього на муки і смерть.

Одним із таких мучеників був святий Панте­леймон, пам’ять якого ми нині святкуємо. Святий Пантелеймон жив у кінці ІІІ – на початку ІV сто­ліття за часів римського імператора Максиміана – великого гонителя християн. Батько Пантелеймона був язичником, а мати – християнкою. Він здобув медичну освіту і був лікарем. Він безоплатно ліку­вав хворих і роздавав милостиню бідним, бо мав добре серце. Мати його померла рано, але вона встигла посіяти в серці свого сина віру в Бога і лю­бов до людей. А християнином зробив його пресві­тер Єрмолай.

Одного разу, повчаючи Пантелеймона, Єрмолай сказав йому: “Повір мені, добрий юначе, я кажу тобі істину: боги, яких шанують твій батько та інші язичники, не є боги, а – омана для недоумкуватих. Істин­ний же і всемогутній Бог є єдиний – Ісус Христос, в Якого якщо ти будеш вірити, то будеш зціляти всі хвороби Його ім’ям і Його силою. Бо Він сліпим давав зір, прока­же­них очищав, мертвих воскрешав, бісів, яким язичники поклоняються, виганяв із людей одним словом”.

Пантелеймон повірив настановам святого Єрмо­лая: “Я багато разів чув про це від моєї матері і часто бачив, як вона молилася і благала Бога, про Якого ти мені розповідаєш”.

Одного разу, повертаючись від свого вчителя, Пантелеймон побачив на вулиці мертву дитину і біля неї єхидну, що вкусила її. Спочатку Пантелей­мон злякався, а потім подумав про себе: “Тепер нас­тав час перевірити і переконатися, чи правда все те, про що говорив Єрмолай”.

Пантелеймон підняв очі до неба і сказав: “Госпо­ди Ісусе Христе, хоч я і недостойний звертатися до Тебе, але якщо Ти хочеш, щоб я став Твоїм рабом, вияви Твою силу і зроби так, щоб у Твоє ім’я дитина ожила, а єхидна загинула”. І сталося так. Пантелеймон тоді прийняв хрещення від пресвітера Єрмолая і став християнином.

З того часу святий Пантелеймон став не тільки лікувати медикаментами, а й зціляти хворих ім’ям Ісуса Христа, Його Божественною силою. Він і батька свого відвернув від язичництва і привів до Христа Спасителя.

Чуда, які творив Господь через святого Панте­леймона, багатьох язичників навернули до Христа. Це надзвичайно розлютило імператора Максиміана. Він покликав святого Пантелеймона на судилище, дов­го катував його різними способами, але не зміг перемогти, бо зі святим Пантелеймоном був Христос, Який давав йому силу витерпіти і перемогти муки. Святий Пантелеймон переміг своїх мучителів духовно, помер від меча й увійшов у вічне Царство Христове.

Господь дарував святому великомученику Пан­телеймону благодатну силу і після смерті зціляти хворих, які звертаються до нього з молит­вою і ві­рою в Ісуса Христа.

Які висновки треба зробити з життя святого ве­ликомученика Пантелеймона? Премудрий Соломон сказав: “Нема нічого нового під місяцем”. Мина­ють століття і тисячоліття, а гріх і відхилення від істини, від віри в істинного Бога залишаються незмінними, тільки в іншій формі.

В часи Римської імперії вірили язичники мо­гильним богам, а тепер чимало людей, що вирвалися з пут атеїзму, вірять не в Господа нашого Ісуса Христа, Який є єдиним істинним Богом, і приходять не в Церкву, яка вимагає від грішників покаяння і пере­оцінки свого життя, а звертаються до екстрасенсів, до білої і чорної магії, до астрологів, до східних релігій, таких як індуїзм, буддизм, кришнаїзм та до різних видів окультизму. Дехто називає країни колиш­нього Радянського Союзу країнами перемож­ного окультизму.

Церква відкидає окультні знання. Це забороне­ний плід. Спілкування з окультизмом, тобто з різноманітними сектами східного походження, пов’язане з небезпекою для духовного і душевного здоров’я. Факти свідчать, що за хвилею захоплення окультизмом тягнеться хвіст випадків, що мають патологічний і кримінальний характер.

Після відомих телесеансів одна жінка викину­лася з вікна багатоповерхового будинку, тому що їй явився Кашпіровський і покликав до себе. Од­ного разу школярі принесли в жертву свою одно­класницю, бо під час спіритичного сеансу їм я­вився хтось у чорному і пообіцяв зробити їх чаклу­нами, якщо вони нап’ються її крові. В одному місті жінка вчинила ритуальне вбивство власної доньки. Вона одержала наказ із космосу зробити це. А потім під час медитації “відправила” душу своєї дитини у космос. “Тепер я спокійна за свою доньку”, – так оцінила свій вчинок мати.

Що це? Збочення чи одержимість? Для психо­логів численні порушення, викликані ок­ультними експериментами, є результатом некваліфі­кованого втручання в роботу підсвідомості.

Церква дивиться на подібні факти інакше. Крім медичної оцінки, існують духовні реалії – це світ падших духів. Сьогодні вони все наполегли­віше втручаються в наше життя. Ознакою цього втручання, зокрема, є бурхливе зростання тоталі­тарних і сатанинських сект.

Все це свідчить про те, що злі духи існують. Раніше вони діяли через ідолів, яким поклонялися язичники, що гнали християн. Тепер ті ж самі духи підкоряють людей своєму впливу через різнома­нітні релігійні і псевдорелігійні секти і течії.

Спастися від цієї бісівської навали можна тільки через віру в Єдиного Бога, у Тройці славимого. Крім Нього нема у світі богів, як про це свідчив святий великомученик Пантелеймон перед своїми мучителями. Тільки Господь наш Ісус Христос Своєю Божественною силою може захистити нас від цього лиха.

Батьки! Бережіть своїх дітей від затягування у ці диявольські тенета. Молитвами святого великомученика Пантелеймона нехай Христос Спаситель оберігає всіх нас.

Амінь!

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2