foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
Кожне євангельське оповідання, яке ми чуємо в
церкві або читаємо вдома, підкреслює, що Ісус Христос – не звичайний вчитель, яких було багато в історії – славних і великих філософів. Христос є сама Істина і Він є Бог. Ось чому проповідь Ісуса Христа завжди супроводжувалася надприродними явищами – чудесами. То Він повертає зір сліпим, то зціляє хворих, то виганяє бісів, то воскрешає мертвих, то припиняє бурю на морі, то нагодовує п’ять тисяч народу п’ятьма хлібами і двома рибинами, – і все це Христос робить для того, щоб Його слухачі й послідовники переконувалися, що з ними говорить Сам Господь Бог. Тому одного разу Ісус Христос сказав: “Якщо не вірите Моїм словам, то повірте Моїм ділам”. А Його діла свідчили, що Він – не звичайний вчитель, а Син Божий, Творець всесвіту, Який прийшов із любові до свого творіння спасти його від гріха і смерті.
Ось і сьогодні ми чули євангельське оповідання про те, як Христос, проповідуючи народу, за дивних обставин створив чудо. На березі Генісаретського моря стояли два човни, біля яких рибалки полоскали свої сіті, а далі – широкі обрії і морська глибина. Христос увійшов в човен, що належав Симонові, і з човна став навчати народ. А коли скінчив навчання, то сказав Симону: “Відпливи на глибину і закиньте сіті у море”. Для чого зробив це Ісус Христос? Для того, щоб засвідчити, що Його вчення не є вчення людини, а слово Самого Бога. Симон зробив так, як звелів Ісус Христос, закинув невід і вловив стільки риби, що не можна було її витягти. На допомогу Симону припливли інші рибалки і допомогли йому витягнути сіті з неймовірною кількістю риби. Симон побачив в цьому надзвичайне, неприродне явище і тому впав на коліна перед Христом і став благати: “Господи, відійди від мене, бо я чоловік грішний!” Жах охопив його і всіх, що були з ним, від такого улову риби. Христос заспокоїв його і сказав: “Не бійся, віднині будеш ловцем людей” (Лк. 5, 10).
“Ловити людей” – це значить навертати їх до Христа Бога, до Царства Божого. Коли ще за Свого земного життя Господь посилав на проповідь 70 апостолів, Він дав їм владу творити надзвичайні явища для того, щоб слухачі розуміли, що апостоли – посланці від Бога, тому вони роблять такі діла, які є надприродні для звичайної людини. Повернувшись з проповіді, 70 апостолів з радості хвалились Господу, що і біси підкоряються їм. “Не радійте тому, що біси вам підкоряються, – сказав Христос, – а радійте тому, що імена ваші написані на небесах”.
Євангеліє свідчить, що Христос проповідував “з владою”, а не як книжники і фарисеї. Ця “влада” виявлялась і у зціленні хворих єдиним словом, і у воскрешенні мертвих, і в утихомиренні природи.
Цією владою Ісус Христос наділив і апостолів, і взагалі віруючих. Так, перед вознесінням на небо, посилаючи апостолів на проповідь, Ісус Христос сказав: “Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всьому творінню… Віруючих супроводжуватимуть такі знамення: іменем Моїм виганятимуть бісів, говоритимуть новими мовами, братимуть змій; і якщо смертоносне щось вип’ють, не пошкодить їм; покладуть руки на недужих, і вони будуть здорові” (Мк. 16, 15, 17-18).
Якщо вдуматися глибше в історію проповіді апостолів по всьому світу, то мимоволі виникає думка: як рибалки, неосвічені, більшість із них – взагалі неписьменні, могли підкорити своєму слову різні народи, серед представників яких були люди високоосвічені, висококультурні й переконані у своїх релігійних поглядах? Відповідь може бути тільки одна: апостоли проповідували істину, яку підкріплювали чудесами, тобто надприродними явищами, властивими одному тільки Богу. Цю думку підтверджує євангеліст Марк. Він пише: “Вони (апостоли) пішли і всюди проповідували, а Господь допомагав їм і стверджував слово наступними знаменнями” (Мк. 16, 20). Зверніть увагу на те, що Господь стверджував слово знаменнями, тобто чудами, або надприродними явищами.
Тепер, коли ми звернемося до 2000-літньої історії християнства, то побачимо, що Євангеліє підкорило народи світу завдяки тому, що Істина Христова підтверджувалася чудами і чистотою християнського життя.
З усіх християнських віровизнань тільки православ’я може стверджувати, що воно зберігає Істину Христову непошкодженою. І це не тому, що ми сповідуємо православну віру. Ми знаємо, що кожна релі­гійна людина хвалить свою релігію, а християнин – своє віросповідання, або, як тепер кажуть, конфесію. Таке ставлення до своєї віри цілком природне. Бо якщо хто не переконаний у правоті своєї віри, то він повинен її залишити й перейти до тієї віри, яка, на його погляд, правдива. Інакше виходить, що хтось вірить у те, що вважає неправдивим.
Непошкодженість Істини Христової в православній Церкві підтверджується чудесами, тобто надприродними явищами, що відбуваються протягом всієї історії православ’я. При цьому зразу треба відкинути всі шахрайські дії або підтасовки чудес у православному середовищі. Ніхто не може заперечити факт наявності безлічі чудес у православній Церкві. А оскільки чуда творяться Богом, а не людиною, то це означає, що де Бог, там і Істина.
В католицькій Церкві теж іноді відбуваються чудеса, але не у великій кількості, і то серед віруючих, що провадили високодуховне життя, в чиїх серцях жило Царство не від світу цього.
Серед протестантських конфесій чудеса не мають місця. З цієї причини протестантські теологи і євангельські чуда тлумачать по-своєму, викидаючи з них усе надприродне. Вони дійшли до того, що немало протестантів не вірять в тілесне воскресіння Христа. Після цього які можуть бути чуда у протестант­ських конфесіях? Хіба може Бог стверджувати неправду? Господь підтверджував проповідь апостолів знаменнями, бо вони проповідували Істину.
Багато хто з керівників сучасних тоталітарних сект зрозуміли, що християнська проповідь стає переконливою, коли підтверджується чудами. Ми були свідками, як по українському телебаченню крутили американські ролики, які демонстрували так звані чуда, що їх фальсифікували заморські проповідники. Вони показували, як можна коротку ногу або руку зробити нормальною. Згадаймо, як закликали киян у Палац спорту на релігійне шоу, рекламуючи афішами зцілення хворих і навіть сліпих. Всі ці фальсифікації чудес спрямовані на те, щоб втягнути молодь і дітей у сектантські тенета. Облудними чудесами заморські проповідники хочуть підтвердити, що з ними Бог. Сектанти закликають молодь: “Прийміть у своє серце Ісуса”. А в дійсності ті, хто потрапив у ту чи іншу тоталітарну секту, прийняли у своє серце не Ісуса, а керівника секти, якому повністю підкорили свою волю і перетворилися на безвільні істоти на горе батькам.
Пам’ятаймо, що Бог не може бути з неправдою і фальшю, якою б привабливою вона не була. Хто уважно читає Євангеліє, той знає, що Христос попереджав Своїх послідовників про час, коли з’являться люди, які будуть творити лжечудеса. Тому не будемо дивуватися, спостерігаючи у нашому суспіль­стві поширення таких явищ як тоталітарні секти.
Дорогі браття і сестри, бережіть своїх дітей від тоталітарних сект, пам’ятаючи, що ми маємо непошкоджену Істину Христову, а де Істина – там Бог. Йому слава на віки віків.
Амінь!

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2