За його словами, під час зустрічі владика Іларіон передав благословення українським християнським демократам і вручив представникам партії ікону Божої Матері.

Під час розмови з парламентарями, владика Іларіон сказав: «Вселенська Патріархія уважно слідкує за процесами, що відбуваються в Україні. Як українця, мене не може не хвилювати те, що Православ’я в Україні роз’єднане. Сподіваюся, що проблема буде розв’язана. Я постійно молюся за це».

Лідер ХДС подякував єпископу Іларіону за активну діяльність і особливо за опіку над десятками тисяч наших співгромадян, які нині перебувають у Португалії. Володимир Стретович також заявив: «Саме недержавні громадські організації повинні взяти на себе головний тягар у підтримці ідеї створення помісної Української Православної Церкви. Український народ давно потребує незалежної Церкви, визнаної світовим Православ’ям. Поява такої Церкви стала б консолідуючим фактором нашого суспільства. Вірю, що рано чи пізно, така Церква постане».

Зустріч із керівництвом ХДС не була випадковою, зауважує Ю. Дорошенко. Він нагадує, що свого часу, лідер партії неодноразово зустрічався у Константинополі з Патріархом Варфоломієм і піднімав питання про потребу підтримки з боку матері-Церкви процесів, спрямованих на розв’язання канонічного статусу Українського Церкви.

Довідка від прес-служби ХДС: Єпископ Телмісу Іларіон (в миру — Роман Рудник) народився 14 лютого 1972 року у Львові. 1989 року вступив на ІІ курс Київської духовної семінарії. За рекомендацією архиєпископа Скопельського Всеволода (Майданського) і з благословіння Вселенського Патріарха продовжив навчання на богословському факультеті Солунського державного університету Св. Дмитрія. 1997 р. отримав диплом і продовжив навчання в аспірантурі. Кандидат богослів’я. 12 січня 2005 року став єпископом-помічником митрополита Італії й Португалії Константинопольської Патріархату, здійснює духовну опіку над православними українцями в Португалії. Громадянин України.