На 30-му році життя Юстин прийняв святе Хрещення (між 133 і 137 роками). Відтоді свої здібності та великі філософські знання святий Юстин присвятив проповіді Євангелія серед язичників. Він почав мандрувати Римською імперією, всюди сіючи насіння спасительної віри. “Хто може звіщати Істину і не звіщає, той буде засуджений Богом”, - писав він.

Юстин відкрив училище, де проповідував християнську філософію. Святий Юстин послідовно відстоював істинність і спасительність християнського вчення, переконливо спростовуючи і язичницькі мудрувания (як, наприклад, в суперечці з філософом-кініком Крискентом), і єретичні перекручення християнства (зокрема, він виступав проти вчення Маркіона-Гностика).

Близько 155 року, коли імператор Антонін Пій (138 - 161) почав гоніння на християн, святий Юстин особисто подав йому “Апологію” в захист невинно засуджених на страту християн - Птоломея і Лукія, ім’я третього лишилося невідомим. В “Апології” він доводив хибність зведених на християн обвинувачень “від імені несправедливо ненавидимих і гнаних християн”. “Апологія” здійснила настільки добрий вплив на імператора, що він припинив гоніння. З рішенням імператора святий Юстин відбув до Азії, де особливо сильно переслідували християн, і сам поширював радісну звістку про імператорський указ в довколишніх містах та країнах.

В Ефесі відбувся диспут святого Юстина з рабином Трифоном. Православний філософ на основі старозавітних пророцьких творів доводив істину християнського віровчення. Ця суперечка викладена святим Юстином у творі “Розмова з Трифоном-Юдеєм”.

Друга “Апологія” святого Юстина була звернена до римського сенату. Написана вона була в 161 році, незадовго після вступу на престол Марка Аврелія (161 - 180).

Повертаючись в Італію, святий Юстин, подібно до Апостолів, усюди проповідував Євангеліє і своїм Богонатхненним словом багатьох навертав до християнської віри. Коли святий прийшов у Рим, то Крискент, який заздрив йому, і якого Юстин завжди перемагав у дебатах, звів на нього багато неправдивих звинувачень перед римським судом. Святого Юстина було взято під варту, віддано тортурам і він прийняв мученицьку смерть (+ 166).

Крім згаданих творів, святому мученикові Юстину Філософові належить також низка інших: “Зауваження про душу”, “Викриття проти еллінів”, “Промова проти еллінів”. Святий Іоанн Дамаскін зберіг значну частину твору святого Юстина “Про воскресіння”, що не дійшов до нас. Церковний історик Євсевій свідчить, що святим Юстином були написані книги “Співець”, “Викриття всіх єресей, що були” і “Проти Маркіона”.

Мощі святого Юстина Філософа спочивають у Римі.