foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Про особливості інформаційного спілкування Держкомрелігій

Нещодавно до редакцій багатьох засобів масової інформації надійшла доволі цікава заява від імені Державного комітету у справах релігій. У ній комітет відстоював честь усіх "органів державної влади" та цілої держави від кого б ви думали? Від Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета. Виявляється, слова Предстоятеля УПЦ Київського Патріархату, сказані ним на останній прес-конференції про те, що державні органи влади непослідовні стосовно процесу об\'єднання православних церков, дуже образила "релігійний" комітет. Патріарх на зустрічі з журналістами сказав про те, що деякі чиновники ведуть таємну роботу в середовищі УАПЦ, переконуючи єпископів останньої в жодному разі не об\'єднуватися з Київським Патріархатом.

Тоді Патріарх Філарет відмовився назвати ім\'я ініціативного чиновника. І от заява... Вона, щоправда, не підписана головою Державного комітету у справах релігій Віктором Бондаренком, але навряд чи б з\'явився такий документ без його благословіння.

У згаданому документі після опису заслуг влади та, зокрема, комітету стосовно гармонізації релігійного та духовного життя України, зразу йдеться про неприпустимість "перетворення духовної сфери на зону політичних спекуляцій, вузькопартійної боротьби, задоволення групових і особистих амбіцій, які не мають нічого спільного з національними інтересами". Цікаво, що текст заяви, розісланий факсом до газет, і той, що опублікований в "Урядовому кур\'єрі", дещо відрізняється. Звіривши варіант, який має "УМ" і видрукуваний в газеті органів державної виконавчої влади України, можна побачити, що останній варіант набагато толерантніший щодо особи Київського Патріарха. Так у ньому відсутні слова: "Під цим кутом зору заява Патріарха Філарета виглядає спробою зняти з себе відповідальність за неспроможність до віднайдення прийнятних компромісів, абсолютизацію інтересів окремих осіб, котрі з незрозумілих причин підносяться до рангу державних".

Зрозуміло, що УПЦ Київського Патріархату, почувши два варіанти заяви, не могла проковтнути звинувачення на свою адресу та адресу керівника церкви і змушена була відреагувати в свою чергу також заявою від імені прес-служби. "УПЦ Київського Патріархату як національна церква українського народу завжди стояла на позиціях об\'єднання всіх гілок Українського Православ\'я в одну Помісну Українську Православну Церкву. Для досягнення цієї мети вона завжди готова співпрацювати на конструктивній основі з Українською державою та її органами. Наша церква послідовно виступала проти будь-яких спроб розпалювання міжконфесійної та міжрелігійної ворожнечі, підтримуючи всі ініціативи порозуміння та злагоди. Така позиція Церкви значною мірою збігається з особистою позицією її предстоятеля – Святійшого Патріарха Філарета. Київський Патріарх неодноразово підтверджував це умінням і бажанням іти на компроміси заради високої мети", – йдеться в документі.

Наш кореспондент був присутній на прес-конференції Київського Патріарха і не чув, щоб Святійший звинувачував усі органи державної влади загалом у непослідовності. Владика говорив про деяких її представників... Навряд чи керівництву Держкомрелігій варто було б так нервово реагувати на слова Предстоятеля УПЦ КП. Крім того, хотілося б чиновникам з цього приводу нагадати дві приказки: "Слово не горобець, вилетіло – не піймаєш" і "Сім разів відмір і лише один раз – відріж". Також, перед тим, як робити таку заяву, треба було б хоча б полічити до ста, дивись, і не довелося б робити правки в урядовому часописі.

Юрій ДОРОШЕНКО,
газета "Україна молода",
8 вересня 2000 року

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2