foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

За радянських часів найпоширенішими ворожками були циганки, які «працювали» у місцях великого скупчення люду. Буквально пронизуючи поглядом, скоромовкою обрушивши потік інформації на свою жертву, ворожки створювали навколо людини такі умови, що вона не встигала нічого зрозуміти. Їхні фокуси з голкою, яка чорніє в руках, яйцем, жовток якого обплутаний волоссям, мали переконати довірливих громадян, що це ознака причини.

«Клієнти», жахнувшись побаченого, добровільно розлучалися з грішми та золотими прикрасами, щоб позбутися причини. Досить добре обізнані у психології, циганки за виразом обличчя і зовнішнім виглядом людини точно визначали, що слід наворожити довірливому клієнтові. Весела, добре одягнена людина — щастя, успіх. Сумна, із середнім статком — прикрощі, проблеми. Циганське ворожіння побудоване на аксіомі, що людина мимоволі починає довіряти тому, хто прямо або побічно підтверджує її власні думки, зміцнюючи підозри чи, навпаки, впевненість у собі.

Та час циганок минув, на зміну їхнім стандартним варіаціям видурювання грошей прийшли екстрасенси, віщунки та ясновидиці. Сьогодні замість дзвінкого лементу на базарній площі: «Позолоти ручку, всю правду розкажу!» — з екранів телевізорів шановані Жанни, Нонни та Лялі, спадкові ворожки і єдині учениці Ванги, обіцяють позбавити нас усіляких прикрощів, повернути вкрадене щастя, приворожити коханого.

Проглянувши черговий рекламний ролик спадкової ясновидиці, я вирішила зателефонувати. Попри те, що був пізній вечір неділі, трубку зняли після третього гудка. Вислухавши мої проблеми, дівчина, очевидно секретар, порадила обов’язково прийти на прийом, мовляв, проблеми зі спадщиною вирішуються негайно, вона сама була свідком аналогічного випадку. Записавши мої дані, повідомила про час аудієнції і веліла принести з собою буханець хліба й тридцять гривень.

У призначений час я натиснула кнопку дверного дзвінка. Приємної зовнішності дівчина провела мене до кімнати з належною атрибутикою. Щільні штори на вікнах, ікони, свіча, пахощі — все схиляло до таїнства віщування долі. Жінка, що з’явилася із сусідньої кімнати, пильно подивившись на мене, повідомила: «Великий прибуток чекає на тебе, але недруги перешкоджають». Звісно чекає, та й перешкоджають, адже я сама під час попереднього запису повідомила, що ніяк не можу оформити спадщину. Розкинувши карти, провісниця повідомила мені про заздрісників, проблеми в особистому житті та швидке багатство. На прощання дала якусь нитку, яку потрібно зашити в одяг коханому, «щоб наліво не ходив», посвячений мак, щоб посипати всі кутки в квартирі й на роботі, тоді ніхто з лихими думками в будинок не ввійде, діти будуть тішити своїми успіхами, та й на службі справи підуть угору.

Вийшла я від провісниці окрилена обіцяним багатством. Щоправда, історію про спадщину видумала сама перед зустріччю з ворожкою, а з коханим, що «наліво дивиться», розлучилася півроку тому з власної ініціативи, та й дітьми поки що не встигла обзавестися. Приятелька, з якою я поділилася результатами візиту до ясновидиці, співчутливо кивала головою з приводу викинутих на вітер грошей і наполегливо рекомендувала сходити до її знайомої ворожки. «Ось побачиш, ця не бреше, просто все бачить і знає, що робити треба, — казала подруга. — Та й не ворожка вона зовсім, просто добра жінка, й плата за послуги в неї — «скільки даси».

Маючи завітну адресу, вирушила я до баби Маші. Коли вийшла з ліфта, побачила у коридорі чергу з п’яти осіб. Напевно, допомагає людям баба Маша, якщо стільки народу до неї звертається. Жінка, до якої я потрапила, справді не була схожою на ворожок, яких показують по телевізору. Жодної спеціальної атрибутики, лише ікони в кутку і запалена під ними лампадка. Через півгодини спілкування вона, як досвідчений психолог, розібралася в моєму настрої, розклала все по поличках, підказала, як поводитися, щоб вирішити проблеми.

— Ви спадкова ворожка? — не втрималася я від запитання.

— Щодо спадковості не знаю, можна, мабуть, і так сказати. Бабуся моя ворожила, знала багато різних прикмет, ось і мене навчила. Та я вважаю, що навчити людину передбачати долю, якщо в неї немає цього дару від природи, не можна.

— З якими запитаннями люди приходять до вас найчастіше й про що знати не хочуть?

— Запитують в основному про здоров’я, кохання, роботу, як складеться сімейне життя рідних і дітей. Багато хто звертається з конкретними запитаннями, що стосуються бізнесу, далекої дороги, лікування, приміром, лягати на операцію чи ні. А не хочуть знати, звісно ж, про смерть. Щоправда, іноді приходить людина і просить розповісти їй усе як є. Для багатьох можливість довідатися про майбутнє служить стимулом для подальшого життя, людина замислюється над своїми вчинками, намагається стати кращою, не грішити.

— Судячи з ікон у домівці, ви людина набожна. Однак будь-яку спробу заглянути в майбутнє церква вважає гріхом...

— Розібратися у взаєминах віщунів і церкви складно. Приміром, багато ясновидців та ворожок постійно відвідують церкву, жертвують гроші на реставрацію храмів, на ікони, на християнську освіту. І якщо ці гроші церква бере, то неправда, що ворожити гріх.

Так, загадковий світ людини… З польотами в космос благополучно уживаються віра в хіромантію, гороскопи й відвідини ворожок.

Думка психолога
— За часів наших прабабусь ворожіння було модною розвагою, у наші дні віра у віщування і ворожбу сягнула свого апогею, — каже психолог Людмила Усова. — Останнім часом ворожіння перетворилося з повального захоплення на масовий психоз. Люди стали вірити в різні пророцтва, розкуповують талісмани, складають індивідуальні гороскопи, звіряють кожен свій крок із порадами віщунів. Не залишаються осторонь і засоби масової інформації, майже щодня публікуючи що-небудь «смажене» про майбутнє або віщування чергового провидця. З’явилася маса видань з ясновидіння та віщувань. І ці брошури й книжки розкуповуються з неймовірною швидкістю. Постійні стреси, невпевненість у завтрашньому дні, синдром хронічної втоми призвели до того, що нещасні засмикані люди бачать у ворожках, віщунках та ясновидцях панацею від усіх бід. Професія провісників доль стала однією з найвигідніших, а кількість пацієнтів психіатричних клінік, які побували в руках магів і чаклунів, різко зросла за останні роки. Причини і пристріт — це не що інше, як депресивний стан, що потребує професійного лікування. Не можна виключати того, що після відвідин ворожок пацієнти, які вирізняються підвищеною чутливістю до навіювань, можуть відчути деяке полегшення. Однак таке поліпшення триває недовго, від тижня до кількох місяців, після чого настає рецидив. Повторне відвідання ворожки вже не допоможе, тоді як хвороба прогресує, а час для лікування втрачений.

Часто буває, що самі чаклуни, екстрасенси і ясновидці хворіють на психічні недуги, і в цьому криється ще одна небезпека для людей, які звертаються до них по допомогу. Хворобливий стан передається клієнтові під час спілкування. Отож чаклуни переносять власні психічні розлади на своїх клієнтів. У психіатрії навіть є таке поняття, як індуковане божевілля.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2