Як відзначив глава Комітету ВР із питань науки й освіти Володимир Полохало: "Я як представник науки і як дослідник ставлюся досить скептично до людей цих професій. Важаю, що їхні прогнози майбутнього можна назвати комічними, тобто неправдивими й смішними. Але рішення визнати астрологів і ворожок можна виправдати, оскільки ці люди займаються тіньовою економікою. І я думаю, що внесли в Класифікатор професій їх тільки з однією метою - щоб вони платили податки й були контрольовані державою".


Джерело: http://www.osvita.org.ua/news/40168.html

 * * *

До теми:

На початку листопада вийшла нова версія документа під назвою «Національний класифікатор України ДК 003:2005 «Класифікатор професій». У ньому такі види занять, як ворожіння, астрологія тощо, отримали статус таких, що пов\'язані з економічною діяльністю. Водночас деякі професії, котрі існують в Україні й у світі, у «Класифікаторі» досі не зазначені, тобто, за великим рахунком, не є офіційно визнаними.

Серед них, зокрема, донедавна була і професія автора цих рядків. Нерозв\'язаним залишається питання і стосовно священиків.

Офіційне визнання

У новій версії документа під назвою «Національний класифікатор України «Класифікатор професій» під кодовим номером КП 5152 значаться «віщуни долі, хіроманти та подібні працівники». Окремий код мають астрологи - КП 5151 («Астрологи та подібні працівники»). Усі вони наведені в розділі «Класифікація видів економічної діяльності» як працівники сфери послуг. Останній «апдейт» цього реєстру був виконаний 1 листопада 2008 року, а взагалі він здійснюється щороку. На сьогодні в ньому зареєстровано близько 8,5 тис. професій.

Утім, і ворожки, й астрологи дістали «прописку» в «Державному класифікаторі професій» ще тринадцять років тому - від моменту затвердження його першої версії, тобто з 27 липня 1995 року, згідно з наказом Держстандарту України за №257.

Документ цей, до речі, повністю відповідає міжнародним нормам. Як розповів «Вечірці» директор Науково-дослідного інституту соціально-трудових відносин, кандидат економічних наук Сергій Мельник, його розробляння відбувалося на основі Міжнародної стандартної класифікації професій, затвердженої в 1988 році Міжнародною організацією праці в Женеві. Навіть наведені вище кодові номери, вжиті в українському «Класифікаторі професій», збігалися з тими, що були в його женевському прототипі. Не змінилися вони й дотепер.

Це щонайменше означає, що особи сумнівних, з погляду здорового глузду, професій мають право на пенсійне забезпечення. Адже, як зазначив пан Мельник у коментарі для «Вечірки», «особи, зайняті на цих професіях, сплачують податки, інші соціальні виплати згідно з чинним законодавством». Щоправда, офіційна реєстрація ворожок як суб\'єктів економічної діяльності почалася відносно нещодавно. Вважається, що однією з перших патент на такий специфічний вид підприємництва як пророкування майбутнього (а якщо точніше, то «Передбачення долі за допомогою класичних систем (астрології, карт ТАРО, хіромантії)») отримала відома волинська ворожка Ірина Кравець. Сталося це восени 2001 року.

Пенсія для астролога

Розцінки в столиці на послуги ворожок та інших «знатників» коливаються від 100 до 400 гривень за сеанс. У «розкрученої» ворожбитки щодня буває зазвичай від п\'яти до восьми клієнтів, тож неважко підрахувати щоденну і щомісячну виручку - до 10 тисяч гривень щомісяця. Тому припущення деяких експертів, нібито Міністерство праці й соціальної політики вчергове «легалізувало» ворожок, щоб вивести їхній бізнес «із тіні», видаються доволі наївними. Адже ще з 1995 року провісників майбутнього ніхто в підпілля не заганяє, а найбільш високооплачувані астрологи та ворожки завжди «шифрувалися», аби не натрапити на податкові органи. І, логічно припустити, вони й надалі це робитимуть.

Самі ж ворожки та астрологи відмовляються від коментарів. Принаймні троє з тих, з якими наш журналіст намагався зв\'язатися, послалися на свою заклопотаність. Ще одна укладачка гороскопів повідомила автора цих рядків на правах анонімності, що останнім часом її колеги прагнуть «уникати проблем з податковою». Утім, у такому разі постає запитання: а як же соціальні виплати? Але, мабуть, новітнім провидцям на кавовій гущі й картах Таро цілком вистачає їхніх заробітків для того, аби покласти гроші на банківський депозит і забезпечити собі спокійну старість, не оббиваючи порогів Пенсійного фонду.

У Європі ворожки, хіроманти та віщуни долі теж мають офіційний статус згідно з трудовим законодавством. Приміром, у Стандартній класифікації професій (Standard Occupational Classification - SOC) Великої Британії вони проходять під спільним кодом - 6222. Але податкова політика там, звісно, дещо інша.

Євроінтеграційні гримаси зірок

Що ж, хоч у дечому ми вписалися в європейські стандарти. До речі, як нагадав «Вечірці» Сергій Мельник, ворожбитки й астрологи опинилися в «Класифікаторі професій» навіть раніше, ніж працівники мас-медіа. «Астрологи там прописалися із самого початку, тоді як журналісти - лише приблизно чотири роки тому», - зауважив він.

Водночас, деякі професії, котрі визнані в усьому світі, залишаються поза увагою «Державного класифікатора». Серед них професія юриста-міжнародника. «Це в той час, коли наші виші підготували вже близько 50 тисяч фахівців з цієї спеціальності», - наголосив Сергій Мельник у коментарі для «Вечірки». 

З наукового погляду, астрологія та решта методик пророкування долі визнані псевдонаукою. Проте, якщо пов\'язаний з ними рід занять офіційно має статус професії, то логічно поставити питання про відкриття спеціалізованих середніх, ба навіть вищих, навчальних закладів, котрі мають випускати фахових віщунів майбутнього. З цього приводу нині точиться суперечка між Мінпраці та Міносвіти. За словами заступника міністра науки й освіти Максима Стріхи, його відомство виступає проти цього, «але нам відповіли, що, визнаючи ці професії, ми переймаємо європейський досвід». Зрештою, «кваліфікацію» можна й без цього одержати на будь-яких курсах, оголошеннями про які рясніють сьогодні газети. 

Бог - працедавець?

Відомо, що церква виступає категорично проти ворожби та астрології. Однак, за великим рахунком, професійний статус священнослужителів, з точки зору Міністерства праці та соціальної політики, залишається неврегульованим. Це при тому, що, на відміну від, скажімо, визнаних трудовим законодавством астрологів, у священиків є власна система освіти (духовні семінарії тощо). Зараз, як зазначив «Вечірці» Сергій Мельник, питання про визнання духовних осіб професіоналами, тобто тими, чиє заняття має офіційний статус професії, вирішується спільно з представниками релігійних конфесій.