В Україні заготовляється близько 9 мл крові на одну особу, тоді як Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що ця доза повинна становити не менше 15 мл. У США кожні 109 з тисячі осіб здають донорську кров, у Європі – від 52 до 67. В Україні – лише близько 16  осіб з тисячі здають кров.

В Україні існує платне та безоплатне донорство. Зокрема за 1 л крові передбачена компенсація в сумі 160 грн. при цьому донор сам вирішує, брати ці кошти, чи ні.. Головний спеціаліст відділу моніторингу надання медичної допомоги МОЗ України Євген Мороз на прес-конференція в інформаційній агенції УНІАН відзначив, що нині в Україні компенсацію не беруть 92% донорів. Він також відмітив, що у світі відзначається тенденція до переходу на 100% безкоштовне донорство. Нині вже в понад 55 державах донори не беруть оплату. Це є досить значною позитивною тенденцією так як людина заради любові до ближнього безкорисливо віддає частинку своєї крові.

Є. Мороз наголосив на необхідності проведення реорганізації служби крові. Як повідомив Є.Мороз, на сьогодні в системі донорства працюють 600 установ та закладів в Україні, де задіяні близько 10 тис медпрацівників. “В службі донорства немає системи так як в інших країнах, з дитячого садочка, зі школи люди знають, що здати кров це так само потрібно, як чистити зуби. В нас такого розуміння немає. Через те наша зустріч сьогоднішня, я думаю, зробить якийсь крок до цього розуміння”.

Недостатньо високі показники донорства в Україні зумовлені також суб’єктивними факторами. Зокрема  у частини українців виникають сумніви щодо безпечності процедури здачі крові. Лікарі пояснюють їх звичайною необізнаністю, адже занести будь-яку інфекцію можливо при переливанні крові людині, якій вона переливається, але донор при здачі крові захищений. Під час здачі крові використовуються одноразові витратні матеріали для обстеження та огляду донора, при взятті крові та її переробці. Більше того, на всіх етапах взяття донорської крові, перебування донора в закладі забезпечуються всі необхідні санітарно-гігієнічні, протиепідемічні заходи, щоб уникнути нанесення будь-якої шкоди здоров’ю донора. Також  чимало людей просто-на-просто намагаються уникати будь-яких зайвих контактів з лікарями й бояться не стільки за власне здоров’я, скільки неприємних відчуттів під час процедури здачі крові. Але сьогодні здача крові це абсолютна безпечна і безболісна процедура. Єдина причина за якою людина не може здавати кров – це стан здоров’я, так як при наявності певного ряду захворювань чи при низьких показниках гемоглобіну в крові людина не може проходити дану процедуру.

Сама ж дача крові для здорової людини абсолютно не шкідлива, тоді як дача компонентів крові (плазма, тромбоцитна, еритроцитна маса) є навіть лікувальною процедурою. Так, плазма крові відновлюються протягом семи днів, разом з ними відтворюється склад крові, що тільки сприяє тому, що організм донора підтримує здорові функціональні властивості. Донорську кров можна здавати кожні два місяці, плазму – двічі на місяць, клітини крові –тромбоцити – раз на місяць.

З метою привернення увагу політиків та громадськості до суспільних проблем, зокрема проблеми нестачі донорської крові в Україні при підтримці ГО “Всеукраїнська організація здоров\'я” 14 червня стартувала акція “День донора крові в Україні”.

Акція розпочалася відкриттям мобільного центру здачі крові у приміщенні Будинку дитячої творчості, що розташований у київському міському парку ім. Шевченка. Тут всі бажаючі здавали кров, попередньо пройшовши безкоштовну анонімну перевірку на ВІЛ, гепатити і сифіліс. Акція, присвячена Всесвітньому Дню донора, охопила ще три українські міста — Луганськ, Запоріжжя та Чернігів. У Києві кров здали 50 волонтерів, частина з яких студенти Національного університету імені Тараса Шевченка, зібрано 19 літрів крові.  Це дуже добра справа, але було б дуже бажано, щоб подібні акції проводилися не тільки до Дня донора, а  діяли постійно. Для цього потрібно активніше проводити популяризацію денорства серед населення, зокрема розробити відповідну соціальну рекламу на дану тематику і поширювати її через ЗМІ . Але головне, щоб  мобільні центри здачі крові діяли постійно і по можливості у більшості міст України. Тоді проблема донорства в Україні буде вирішена.

Слід позитивно відзначити, що до справи донорства активно залучаються правоохоронці. Зокрема у рамках акції «Подаруй дитині надію на життя» у Рівному 175 міліціонерів прийшли до міської станції переливання крові та стали добровільними донорами. Чернігівські міліціонери здали 21 літр крові.У Волинській області до «банку крові» з усіх підрозділів органів внутрішніх справ надійшло більше 200 літрів крові, а донорами стало понад 700 правоохоронців. Подібні акції пройшли і в інших областях.
Тому вітаючи всіх донорів з їх професійним святом  ми хочемо в цей день та у всі інші дні побажати їм міцного здоров’я та довгих років життя, так як рятуючи комусь життя, вони примножують добро і любов, тримаючи цей світ.

P.S. Висновки робити вам, шановні читачі. Ставати в чергу для здачі крові чи ні – особисте рішення кожного українця. У центрах крові чекають на донорів.

   Леонід ЧУПРІЙ (канд. філософських наук, голова громадської організації «Демократичні ініціативи молоді», співзасновник ВГО «Чесне слово»