- Це послання, якому вже майже дві тисячі років, зримо свідчить - все, що написано в Євангелії, правда!  - Говорить директор Російського центру Туринської плащаниці фізик Олександр Беляков.  - Воно несе людям Добру звістку про Спасителя, про перемогу над смертю ...
   Що тільки не робили войовничі атеїсти, намагаючись оголосити унікальну реліквію підробкою!  Тупо твердили, мовляв, це всього лише малюнок художника.  Експертиза цю версію спростувала: на тканині дійсно дзеркальний відбиток тіла.  З тріском лопнув й інший аргумент скептиків – ніби-то в тканину загортали вимазаного фарбою чоловіка.  На полотні не охра, а кров.  Вдалося виявити її компоненти: гемоглобін, білірубін і альбумін.  До речі, підвищений вміст білірубіну свідчить про те, що людина померла в стані стресу, під тортурами.  Встановили групу крові - IV (АВ).  По набору хромосом в лейкоцитах визначили стать - чоловічою.
    Докази справжності плащаниці знайшли експерти Інституту криміналістики ФСБ Російської Федерації – вони встановили, що радіовуглеродний аналіз віку тканини, який зробили двадцять років тому лабораторії у Великій Британії, США та Швейцарії, м\'яко кажучи, був неточним.  На думку доктора технічних наук Анатолія Фесенко, який очолював дослідження, іноземні фахівці «омолодили» реліквію більш ніж на тисячу років, тому що не врахували найважливішої обставини.  У середньовіччі в соборі, де зберігалася плащаниця, стався страшний пожежа, і на тканини осіли частинки сажі.  Тому прилади зафіксували не вік самої тканини, а налиплі на неї фрагменти сполук вуглецю ...

 Знімок 

   Новітні дослідження в Оксфорді підтвердили, що експерти ФСБ були праві - плащаниця дійсно була зіткана за часів життя Христа.
   За замовленням Ватикану з неї вперше зроблено найточніший знімок роздільною здатністю в 12,8 мільярда пікселів.  На ньому до найдрібніших деталей зафіксований силует тіла Спасителя і його вигляд.  Найсучасніші технології дозволили детально вивчити велику святиню.

   Учені сфотографували тисячі фрагментів тканини, а потім з них, немов з частин пазла, на комп\'ютері викладали знімок плащаниці.
 Під сильним збільшенням видно плями священної крові Ісуса.
   - Ми поєднали разом 1600 кадрів, кожен розміром з кредитну карту, і створили величезний знімок.  Він в 1300 разів більше, ніж фотографія, зроблена за допомогою цифрової камери з роздільною здатністю в 10 мільйонів пікселів, – пояснює Мауро Гавінеллі.  – Завдяки новим технологіям можна розглянути кожну ниточку, всі деталі ...
 
Трепет 

 Поховальні облачення Христа вкрай рідко розвертають перед віруючими.  Плащаниця зберігається в срібному ларці у згорнутому вигляді.  За весь минулий вік її діставали всього п\'ять разів!  В останній раз вона виставлялася перед паломниками в Турині в 2000 році.  А в наступний ¬– через 25 років.
  Тепер вигляд Спасителя, який чудовим чином відбився на льняному полотнищі, зможуть подивитися всі – цифрове фото вчені планують викласти в Інтернет.  І кожна людина зможе приєднатися до її вивчення – для людства це буде приголомшливий день!  Люди на власні очі побачать відбиток тіла Ісуса Христа.
  Туринської плащаниці почали вивчати рівно 120 років тому – і саме завдяки фотографії.  Лляне полотно тоді зняв на фотопластинку італійський адвокат Секондо Піа.  Виявивши її, глянув на негатив.  І миттєво зрозумів, що об\'єктив назнаменував те, що не бачив очі – відбиток тіла бородатого чоловіка, у якого пронизані зап\'ястя і ступні.  І його лик – як на іконах Христа!
  Полотно «в ялинку», виткані з середземноморського льону з домішкою єгипетського бавовни, зберегло на собі зображення обернутися їм Ісуса – в повний зріст, спереду та ззаду.  Ось перелік, зроблене по знімку судмедекспертами:
  «Волосся, безладно розпатлане на сукні, невелика борода і вуса.  Праве око закрите, ліве слабо привідкрите.  Над лівою бровою крапля крові.  Носова кістка перебита від удару з лівої сторони.  З лівого боку лице над скулою розбито, є сліди набряку.  Праворуч від рота пляма від крові ».

 Аналіз
 Учені з Оксфордського університету у Великобританії знову намагаються встановити вік Туринської плащаниці – тепер уже враховуючи поправки російських криміналістів.  Бригада під керівництвом професора Крістофера Рамсі вперше за останні 20 років проводить аналізи розпаду углеводороду полотна.  Мета досліджень – виправити скандальну помилку двадцятирічної давності у датуванні плащаниці.
  Тоді було заявлено, що приблизний вік цієї святині сім-вісім століть, полотно зіткано в період від 1260 по 1390 роки.
 20 років тому в Цюріху, Арізоні і Оксфорді три незалежні групи одночасно проводили дослідження плащаниці за допомогою вуглеводневої аналізу і прийшли до висновку, що вона ровесниця Середньовіччя.  Тоді Оксфордський професор Едвард Хілл сказав так: «Хтось купив шматок льону, намалював на ньому обриси тіла і сильно його потріпав» ...  Цифри, представлені фахівцями, підштовхнули тоді туринського кардинала Анастасіо Альберто Баллестеро сказати, що плащаниця і справді може бути фальшивкою!  Цей сумнів пастиря засмутили почуття віруючих.  Вони відмовлялися вірити науці.  Спростували поспішні заяви оксфордських дослідників у Росії, причому в найбільш серйозних структурах - в ФСБ!  «Плащаниця - оригінал, що відноситься до першого століття нашої ери, а не більш пізня підробка» – зробила висновок група експертів під керівництвом тодішнього директора Інституту криміналістики ФСБ доктора технічних наук Анатолія Фесенко.
  «Причина похибки – природне полімерне покриття, що утворився на волокнах тканини після того, як у середні віки ченці очистили її рослинною олією.  Це і спричинило відхилення у показаннях аналізу» – прорахували фахівці. 

 Фільм
 Професор з Оксфорда Крістофер Рамсі, визнавши доводи російської криміналістів Фесенко, оголосив, що 20 років тому при аналізах могла статися помилка.
 – Вік міг бути визначений невірно із-за забруднень, які наслоїлись на плащаниці, – говорить він.  –  До того ж у 1988 році майже нічого не було відомо про вуглець –14, який ми досить добре вивчили зараз.  Можливо, в цьому відкриється щось незвичайне, що допоможе розкрити таємницю самої містичної святині християнства.
  Новітні дослідження в Оксфорді будуть зняті на відео для каналу BBC.  Режисер проекту доктор Рольф говорить, що достатньо зняти з плащаниці всього два відсотки забруднень, щоб отримати справжні дані.
  Віруючі впевнені, що до кінця березня, коли оприлюднять результати досліджень, буде абсолютно точно доведено, що плащаниця – саме та сама тканина, якій було поховано майже дві тисячі років тому тіло Спасителя!