foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Преосвященним архипастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату
 
Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!
 
Ці святі слова наповнюють наші серця радістю і надією. Сьогодні весь православний світ святкує Воскресіння Христове як запоруку вічного життя кожної людини, перемогу правди і світла над темними силами смерті й пекла. Сьогодні радість Воскресіння Христового святкує весь видимий і невидимий світ. “Христос воскрес!” – співають ангели на небі. “Воістину воскрес!” – відповідають християни на землі.
Воскресіння Христове – це не просто одне із релігійних свят. Ця подія має всесвітній характер. Від Воскресіння Христового залежить: є вічне життя – чи його нема і це тільки солодкий міф. Від Воскресіння Христового залежить: Ісус Христос є Син Божий, Творець Всесвіту, Який прийшов грішників спасти – чи Він звичайна людина, хоч і велика. Це дуже важливо! Від розв`язання цього питання залежить усе наше буття.
Не випадково Ісус Христос одного разу запитав Своїх учеників: “За кого люди вважають Мене?..” – “Ти – Христос, Син Бога Живого!” – відповів апостол Петро (Мф. 16, 13,16).
Господь, посилаючи на проповідь апостолів, сказав: “І будете Моїми свідками ... по всій землі” (діян. 1, 8). Про що повинні були свідчити апостоли? Насамперед, про Воскресіння Христове. Вороги Христа Спасителя правильно розуміли, що від цієї події залежить перемога або поразка діла Христового. Тому вони просили апос­толів, щоб ті не проповідували про Воскресіння Ісуса Христа.
Апостол Павло звертає особливу увагу християн на Воскресіння Христове. Він справедливо говорить: “Якщо Христос не воскрес, то віра ваша марна: ви ще у гріхах... і якщо ми в цьому тільки житті уповаємо на Христа, то ми нещасніші за всіх людей. Але Христос воскрес з мертвих, первісток серед померлих” (1 Кор. 15,17–20). Без Воскресіння Христового нема християнства.
Воскресіння Христове ставить християнство над усіма релігіями. Жодна інша релігія не вчить про загальне воскресіння людства. Ці релігії, яке б моральне вчення вони не проповідували, нічого не варті порівняно з християнством, бо вони не можуть подолати закон смерті. Вся сила і велич християнства в тім, що воно перемогло закон смерті.
Бог не створював смерть. Вона увійшла у природу людини як наслідок гріха. Тому всі люди помирають. Ісус Христос є первістком з мертвих. Христос – новий Адам. Він вніс у нашу природу інший закон – закон воскресіння. І за цим новим законом всі люди воскреснуть, незалежно від того – вірять вони в це чи не вірять. Кожен з нас теж не хотів би помирати, але смерть не залежить від нашого бажання. Так само і воскресіння людства! Христос подолав смерть, тому ми і називаємо Його нашим Спасителем.
Проблема сучасного людства полягає в тому, що суспільство поставило в центр буття людину, а не Бога. У світі багато людей, які вірять в Бога, але не визнають Його як Особистість, а тільки як безлике Божество, розлите у Всесвіті. І в цьому полягає основна причина бездуховності в світі. Все духовне посіло другорядне місце в житті і діяльності людей. У зв`язку з цим виникає запитання: а як взагалі ставиться християнство до матеріальних цінностей? Вся попередня історія свідчить, що Церква ніколи не відкидала і не могла відкидати матеріальні цінності, тому що Бог є Творець усього матеріального. Але матеріальні цінності повинні бути підпорядковані цінностям духовним. Цій проблемі була присвячена Всеукраїнська міжнародна християнська асамблея, яка відбулася 17–18 лютого цього року у м. Києві під гаслом: “Заповідь нову даю вам: любіть один одного” (Ін. 13, 34).
Проблема духовності є головною проблемою людства, яке буде жити у третьому тисячолітті. Правдивої духовності не може бути без віри в істинного Бога і без Церкви Христової. Тому сьогодні люди у своїй більшості довіряють Церкві, бо тільки в Ісусі Христі бачать своє спасіння. Але сили зла – як упродовж двох тисячоліть, так і тепер – борються проти Церкви Христової. Це вони розділили нашу Українську Церкву на частини і не дають можливості утворити в Україні єдину Православну Помісну Церкву, незалежну від Москви. Без віри у Воскресіння Христове і любові тяжко жити на землі.
Надія на Бога, на Його любов, на Божу правду, на вічне життя дає нам благодатну силу перемагати всі труднощі і страждання, які є постійними супутниками кожної людини. У Христа Спасителя була Голгофа, але після неї прийшло Воскресіння. У нас теж є свої голгофи, буде і воскресіння, якщо ми будемо наслідувати Христа. Сьогодні Україна переживає свою голгофу. Нам треба вірити і любити, боротися і працювати, відстоювати національні інтереси й іти назустріч одне одному, бути принциповими і шукати компроміси, а над усе треба набратися терпіння, і тоді настане й воскресіння нашої України. Не будемо втрачати надію на краще майбутнє.
У цей святковий день сердечно вітаю зі святом Воскресіння Христового всю українську паству Київського Патріархату. Вітаю з Пасхою Христовою наших православних братів і сестер Московського Патріархату в Україні, а також усіх християн України. Сердечно вітаю зі святом весь український народ, Президента України Леоніда Кучму, уряд, Українське військо, всіх земляків-українців, які розсіяні по всьому світу, але люблять Україну.
Нехай Господь, що воскрес із мертвих, зміцнить нашу надію на вічне блаженне життя і благословить миром і добробутом нашу славну Україну. Амінь.
Воістину Христос Воскрес!
 
1998 р.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2